In vitro fertilisatie (IVF) betekent letterlijk: ‘in glas bevruchting’. Om bevruchting te laten plaatsvinden, brengt men in het IVF-laboratorium eicellen samen met zaadcellen. Nadat door de embryoloog met behulp van de microscoop bevruchting en de eerste celdelingen zijn vastgesteld, wordt een embryo in de baarmoederholte teruggeplaatst.

Voor IVF werkt Nij Linge samen met het Erasmus Medisch Centrum. Wanneer de diagnose tot IVF wordt gesteld wordt een behandelaanpak opgesteld waarbij stimulatie en punctie in Nij Linge plaatsvinden. De bevruchting en embryotransfer (ET) vinden plaats in het Erasmus MC.

Wachttijd IVF

Regelmatig krijgen we de vraag wat de wachttijd is voor IVF in onze kliniek. Lees daar hier meer over.

Wat zijn redenen om IVF te doen?

Starten met IVF kan alleen op indicatie van de arts. Er zijn verschillende indicaties mogelijk:

  • Afgesloten of verwijderde eileiders.
  • Geen oorzaak gevonden voor het gedurende langere tijd uitblijven van een zwangerschap. Deze tijd is afhankelijk van jouw leeftijd.
  • Andere behandelingen voor verminderde vruchtbaarheid, bijvoorbeeld intra-uteriene inseminatie (IUI), hebben niet tot een zwangerschap geleid.
  • Ernstige endometriose.
  • Sterk verminderde kwaliteit van het zaad.
  • Hormonale stoornissen, leidend tot uitblijvende eisprong.

Hoe gaat IVF in zijn werk?

Bij Ivf-behandelingen moeten hormonen gebruikt worden om een vroegtijdige eisprong te voorkomen. Aan het begin van de behandeling wordt een echoscopie gemaakt om te zien of de eierstokken en baarmoeder er normaal uitzien. Als dit zo is, worden de eierstokken met hormonen gestimuleerd om meerdere follikels en eicellen te laten rijpen. Het proces van follikelrijping wordt door middel van echoscopie gevolgd. Als de follikels groot genoeg, en dus rijp, zijn wordt de punctie gepland. Je krijgt dan een hormoon toegediend om de punctie voor te bereiden.

Via vaginale echoscopie, met een echokop voorzien van een naaldgeleider waardoor een dunne holle naald gaat, wordt het follikelvocht met daarin de eicellen weggezogen en opgevangen in buisjes. Bij de punctie krijg je pijnstilling.

De man wordt gevraagd sperma in te leveren en de zaadcellen worden uit het sperma gehaald. De optimale onthoudingsduur voor de man is twee tot vier dagen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van eerder verkregen sperma of donorsperma.

Het advies is altijd om een embryo terug te plaatsen. Afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en hoeveel behandelingen er al geweest zijn, kunnen er twee embryo’s worden geplaatst. Bij de beoordeling wordt geprobeerd een goede inschatting te maken van de kans op innesteling van het embryo en dus het ontstaan van een zwangerschap. Is die kans groot dan adviseren we één embryo terug te plaatsen, om meerlingen te voorkomen. Hierover wordt uitgebreid met je gesproken. Hoe ouder je bent, hoe minder de kans op innesteling van het embryo.

Indien de overige embryo’s daartoe geschikt zijn kunnen deze, in overleg met u, worden ingevroren voor een eventuele volgende terugplaatsing. Door verbeterende invriestechniek is de kans op een succesvolle ontdooiing rond de 75%. De kans op een zwangerschap na een zogeheten cryo-embryotransfer is bijna gelijk aan een ‘verse’ embryotransfer.

In het IVF-laboratorium worden de eicellen samengebracht met uit het sperma geïsoleerde zaadcellen. Gemiddeld wordt ongeveer 70% van de eicellen bevrucht waarbij een embryo ontstaat.

Samen proberen wij jullie droom te verwezenlijken.

Meld je aan

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement