We kennen allemaal het goedbedoelde advies: “Dan ga je toch op vakantie! Je hoort zo vaak dat het dan lukt!” Helaas geldt dit niet voor iedereen, was het maar waar…
Toch is op vakantie gaan heel belangrijk. Ook als je in een fertiliteitstraject zit. We kunnen je diverse redenen geven. Deze weet je waarschijnlijk al, maar zetten ze toch nog even op een rijtje.
De impact van vakantie/ reizen op je fertiliteitsbehandeling
1. Rust
Even geen wekker, geen files, geen deadline. Of geen echo-afspraak tussen de werkuren door. Je hebt opeens ‘even’ meer tijd. Tijd om te kunnen genieten van een kop koffie of uitgebreide lunch. Maar ook de tijd hebben voor een goed gesprek. Met je partner, met je beste vriendin of vul maar in. Tijd voor reflexie. Zijn we op de goede weg? Wat wil je? Zet je vragen op papier en stel ze na je vakantie aan je behandelteam.
2. Gevoel van vrijheid
Tijdens vakanties kun je zelf bepalen wat je wilt en hoe je het wilt. De regie weer in handen. Je ‘moet’ minder en hebt meer vrijheid. Deze autonomie werkt positief op je functioneren en welzijn.
3. Nieuwe situaties, buiten je comfort zone
Je hebt wat andere spanning, vaak gezonde spanning door nieuwe prikkels op een andere bestemming, in een ander klimaat, met een andere taal in een andere cultuur. Je krijgt adrenaline door je lijf.
4. Buitenlucht
De meesten van ons werken binnen, vaak minimaal 8 uur lang. Op vakantie ben je meer in de buitenlucht. Dat geeft vaak frisse lucht, natuurlijke vitamine D, (meestal) rustigere omgeving. Dat heeft een positief effect op je humeur en dus ook op je gezondheid.
5. “Waarom zou je niet op vakantie gaan?”
“Als ik op vakantie ga, dan sla ik/we een maand of soms zelfs enkele maanden over. En een maand overslaan voelt aan als zonde. En dan ben ik ook weer ouder, waardoor de kansen weer afnemen!”
Sommige mensen worden onrustig als hun traject –tijdelijk- wordt stilgelegd. “ Weer een gemiste kans.” Soms zit je al een tijdje in een alsmaar doorgaand fertiliteitstraject, zoals in een doordenderende trein zonder tussenstops. Even uitstappen kan geen kwaad. Sterker nog, de positieve energie die je krijgt na een vakantie kan de batterij weer even opladen. Zo kan het zijn dat je ‘fitter’ in de volgende behandeling stapt.
En die leeftijd? Een paar maanden maakt niet zoveel uit. Een paar jaar natuurlijk wel.
Risico’s van buitenlandse vakantie
Vliegreizen
We krijgen veel vragen over vliegen mag tijdens je fertiliteitstraject. Vliegen mag, ook bij zwangerschap.
In het verleden was men bang voor de atmosferische of kosmische straling: de straling die er is hoe verder je van de aarde af bent, dus hoog in de lucht. Een overdosis van deze straling kan miskramen veroorzaken of aangeboren afwijkingen bij het kind.
De dosering die je bij een vliegreis van 10 uur krijgt benadert die overdosering bij lange na niet. De dosering die je krijgt is afhankelijk van waar je naartoe vliegt en hoe hoog. De intensiteit van ioniserende straling uit de ruimte is op grote hoogte groter dan op zeeniveau, ook is de intensiteit groter bij de polen dan bij de Evenaar. Ook hier op de grond ontvangen we deze ioniserende straling.
Piloten en stewardessen vliegen heel veel en benaderen waarschijnlijk die overdoseringsgrens ook niet, maar vaak worden uit voorzorg de dames al voor de zwangerschap aan de grond gehouden door de vliegtuigmaatschappij.
Straling kan worden gemeten, vliegtuigmaatschappijen weten de hoeveelheid straling, welke er is per vlucht . Zo is uitgerekend dat een zwangere dame tijdens haar zwangerschap 192 keer naar Barcelona mag of 25 keer naar Atlanta zonder de overdoseringsgrens te bereiken…
Medicatie
Het kan zijn dat je vakantie al start voordat je behandeling is afgerond. Maar het kan ook zijn dat je alvast met medicatie begint op vakantie en bij thuiskomst verder gaat. In beide gevallen gaat er medicatie mee op reis.
Medicatie is temperatuurgevoelig. Sommige medicatie kan op kamertemperatuur ( niet hoger dan 25°C), andere medicatie moet gekoeld (4-8°C) bewaard blijven. Wees met een koelelement voorzichtig, je medicatie mag absoluut niet bevriezen! Vraag je behandelteam naar de mogelijkheden.
Nog een tip: houd bij een vliegvakantie je medicatie in je handbagage. Dan heb je nog medicatie als je koffer zoekt raakt. Bij je behandeling krijg je een behandelbrief, stop deze brief met je medicatie in een gezipte plastic zak, zo kom je langs iedere douane.
Ziekten in het buitenland
Malaria
Malaria is een parasiet die het lichaam binnen kan komen via een muggenbeet. Deze parasiet komt voor in (sub)tropische gebieden. Van de parasiet bestaan verschillende ondersoorten, welke ieder apart een eigen aanpak en verloop kennen.
Reizen naar gebieden waar malaria voorkomt is tijdens een fertiliteitstraject niet aan te raden. Een infectie met malaria kan voor de zwangere vrouw ernstiger verlopen dan bij geen zwangerschap. Tevens bestaat er een verhoogd risico op een miskraam.
Mocht je toch naar de (sub)tropen willen/moeten gaan, informeer dan eerst goed naar de regionale voorzorgsmaatregelen, welke ondersoort in dat gebied aanwezig is. Wees ter plekke zeer zorgvuldig met antimuggenmaatregelen. Ook is het belangrijk om zorgvuldig anti-malariapillen te slikken. Deze pillen moet je ook nog 1-3 maanden bij terugkomst in Nederland blijven gebruiken. Tijdens dit anti-malariapilgebruik kan geen fertiliteitsbehandeling worden opgestart.
Dengue
Dengue ofwel knokkelkoorts is een virus dat ook wordt overgedragen door muggen. Deze muggen zijn overdag actief. De incubatietijd na een beet is 3-14 dagen.
Mocht je naar een regio willen reizen waar het virus actief is, wees dan zorgvuldig met de (geadviseerde) antimuggenmaatregelen. Er bestaat een vaccinatie tegen dengue, echter dit is inactief levend vaccin, moet 2x gebeuren met een tussenpoos van 3 maanden.
Binnen 2 weken na terugkomst in Nederland kan geen fertiliteitsbehandeling worden opgestart.
Westnijlvirus
Dit virus wordt ook overgebracht door geïnfecteerde muggen. Het virus komt vooral voor bij vogels, maar kan dus, via muggen, worden overgebracht worden op de mens.
Binnen 2 weken na terugkomst in Nederland kan geen fertiliteitsbehandeling worden opgestart, vanwege de incubatietijd van 2-14 dagen.
Zika
Zika is ook een virus dat door geïnfecteerde muggen wordt overgebracht. Het veroorzaakt zikakoorts. Dit is over het algemeen een milde aandoening. Er is geen behandeling tegen en gaat vanzelf over.
Echter een infectie tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Het kan onder andere de hersenen aantasten, met mogelijke permanente gevolgen.
Testen
Soms is er een (online) PCR test beschikbaar. Met een dergelijke test kun je sneller zien of je geïnfecteerd bent. Voordeel is dat je dan niet zo lang hoeft af te wachten. Nadeel is dat deze testen best prijzig kunnen zijn.
Opname buitenlands ziekenhuis
Het kan zijn dat je op vakantie dusdanig ziek of gewond raakt dat je opgenomen moet worden in een ziekenhuis. De kans bestaat dan dat je een infectie oploopt met een antibiotica-resistente bacterie. Dat wil zeggen een infectie met een bacterie, welke niet op medicatie reageert.
Goed voorbereiden en bewust kiezen
Informeer je vooraf goed over de bestemming die je hebt gepland of in gedachten hebt. Probeer gebieden waar bepaalde virussen of parasieten zijn die gevaarlijk zijn voor een ongeboren kindje, te vermijden. Kies een bestemming waar je echt tot rust kan komen, zonder te veel te hoeven piekeren over risico’s. Een bestemming waar je echt kan genieten en tot rust kan komen op jouw manier; of dat nu inactief of actief is. Zolang je maar geniet en even los kan zijn van een doordenderende trein!
Kortom, geniet van je vakantie, gebruik goede antimuggenpreventie en we zien je vol energie weer terug!