We krijgen van nieuwe patiënten nogal eens de vraag om direct een IVF behandeling te starten. Een IVF behandeling is een pittige medische behandeling, welke goed te doen is als er een goede reden voor is. Andersom, als er geen goede reden is, wordt bij de IVF behandeling groots uitgepakt voor dezelfde zwangerschapskans als zonder IVF.

Veelal is IVF niet de eerste behandeloptie, maar volgt na een reeks eerdere behandelmanieren. Denk dan aan ovulatie inductie of kunstmatige inseminatie (IUI). Die behandelingen kunnen een zwangerschap op de meest natuurlijk manier laten ontstaan, en zijn minder patiëntintensief.

Het is belangrijk om te weten wanneer IVF wel gedaan wordt en zinvol is, zodat je een advies binnen een fertiliteitstraject beter begrijpt. Nij Linge’s fertiliteitsarts Grada van den Dool somt graag de vier meest voorkomende redenen voor je op.

1. Afgesloten of verwijderde eileiders
Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld endometriose, sterilisatie, een buikoperatie of hydrosalpingen. De eileiders hebben als voornaamste functie het vervoer van de zaadcellen naar de eicel. Daarna het vervoer terug van de (bevruchte) eicel naar de baarmoeder. Als deze route niet werkt is er geen kans op een zwangerschap. Met een IVF behandeling heb je deze route niet nodig, omdat de bevruchte eicel terug wordt geplaatst in de baarmoeder.

2. Een (sterk) verminderde zaadcelkwaliteit
Let op, dan geeft niet een IVF maar een ICSI behandeling grotere zwangerschapskansen. Normaal zijn er miljoenen zaadcellen nodig voor een zwangerschap, maar bij een ICSI behandeling zijn er net zoveel zaadcellen als eicellen nodig.

3. Geen eisprong
Als er geen eisprong is door bijvoorbeeld PCOS, geven we medicatie om een eisprong te bewerkstelligen (ovulatie inductie, OI). Bij sommige vrouwen lukt het niet om met die medicatie slechts 1 eicel te krijgen, zoals in een natuurlijke cyclus. Er bestaat namelijk een kans dat er juist meerdere eicellen rijpen met een verhoogde kans op een meerlingzwangerschap. Dit is ongewenst in verband met alle risico’s die daaraan kleven voor de moeder en (ongeboren) kinderen. Na meerdere pogingen met niet een maar meerdere eicellen tot gevolg wordt ook overgegaan op IVF. Bij de IVF behandeling kan het eveneens lastig zijn om de eierstokken te doseren, maar door de plaatsing van 1 embryo wordt de kans op een meerling een stuk kleiner.

4. Onbegrepen verminderde vruchtbaarheid
De meest voorkomende reden voor IVF is de onbegrepen verminderde vruchtbaarheid. Hierbij zijn alle onderzoeken binnen het orienterend fertiliteits onderzoek (OFO) goed. Dan vinden we geen aanwijsbare reden waarom zwanger worden niet zou kunnen lukken. Daarnaast zijn er 4-6 IUI behandelingen geweest zonder het beoogde resultaat. Er bestaat dan vaak al een kinderwensduur van 2,5-3 jaar. Waarom IVF dan beter is weten we niet, maar dat het werkt weten we wel.

Wil je graag weten of je voor IVF in aanmerking komt of wil je een second opinion? Meld je dan hier aan voor een intake, die doorgaans binnen twee weken in onze kliniek kan plaatsvinden.

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement