Je wilt graag zwanger worden, maar op de natuurlijke manier blijkt dit erg lastig te zijn. Een fertiliteitstraject kan dan een uitkomst bieden. Bij Nij Linge kinderwenscentrum bieden we verschillende fertiliteitsbehandelingen aan, waaronder IVF behandeling, en ondersteunen we je bij het hele traject.
Iedereen met een kinderwens kan bij Nij Linge terecht voor onderzoek naar en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Persoonlijke aandacht, zorg op maat en intensieve begeleiding staan centraal bij onze gespecialiseerde kliniek in fertiliteitszorg.
Over een fertiliteitstraject
Een fertiliteitstraject is een complete periode waarin een vruchtbaarheidsbehandeling ofwel fertiliteitsbehandeling plaatsvindt. Je begint bij een intakegesprek met een van onze artsen, waarna vaak een Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) wordt gestart. Op basis van de anamnese en het onderzoek zal er wel of niet indicatie voor een fertiliteitsbehandeling, zoals voor IVF of ICSI, gegeven worden. Als je een fertiliteitsbehandeling start, eindig je in het gunstigste geval met een succesvolle zwangerschap. In een ongunstiger geval moet je een nieuw traject aangaan. Om een intake bij ons te krijgen en eventueel een fertiliteitstraject te starten is altijd een doorverwijzing van je huisarts nodig. Lees hier meer over aanmelding en de intake.
Het opstarten van een fertiliteitstraject kan verschillende redenen hebben. De grootste reden is dat je gedurende lange periode niet op de natuurlijke manier zwanger raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
Afgesloten of verwijderde eileiders
Verminderde zaadkwaliteit
Geen eisprong
Lees hier meer over de redenen voor het krijgen van een indicatie voor een IVF behandeling.
Ondersteuning bij een fertiliteitstraject
Een fertiliteitstraject doorgaan kan erg zwaar zijn. De hoop op een zwangerschap, de tegenvaller als dit niet zo is en het aangaan van meerdere behandelingen kunnen een aanslag zijn op je mentale gesteldheid. Maar ook op lichamelijk en sociaal gebied gebeurt er veel. Door hormonen kan je moe zijn, niet lekker in je vel zittenje misselijk voelen of andere ongemakken ervaren. Het kan ook lastig zijn om het je naaste omgeving te vertellen of onder bekenden te zijn die wel zwanger raken.
Voel jij je overweldigd of heb je het gevoel dat het allemaal te veel wordt? Twijfel dan niet om jouw ervaringen te delen met je behandelend arts. Samen kunnen jullie kijken wat voor jou het beste is. Ook is het fijn als je een partner, familie, vrienden of collega’s hebt op wie je altijd kunt rekenen.
Heb je de behoefte om jouw gevoelens en ervaringen op te schrijven? Dan kun je de app ‘Stamps’ downloaden op je telefoon. In deze app Stamps kun je je verhaal opschrijven, foto’s uploaden en delen met wie je daarvoor uitnodigt via een persoonlijke code. Het is als het ware een digitaal dagboek. Door je verhaal over jouw of jullie fertiliteitstraject te delen, kun je meer steun en verbinding met familie en vrienden ervaren tijdens de behandelperiode.
De fertiliteitsbehandelingen
Er zijn verschillende behandelingen waarvoor je een indicatie kunt krijgen om jouw kinderwens in vervulling te laten gaan. Hieronder vind je welke behandelingen Nij Linge aanbiedt.
Oriënterend fertiliteitsonderzoek
Doorgaans starten we een Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO) bij de intake. Dat houdt in dat jullie vragen krijgen over jullie voorgeschiedenis, eventuele ziektes en leefstijl. Vaak doen we aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld naar de beweeglijkheid van het sperma, vrouwelijke hormoonspiegels, of naar mogelijke obstakels in de baarmoeder of eileiders. Afhankelijk van de anamnese en de uitslagen van het oriënterend fertiliteitsonderzoek kunnen we bepalen of en welke fertiliteitsbehandeling betere zwangerschapskansen gaat geven.
Ovulatie-inductie (OI)
Voor je aan een IUI, IVF- of ICSI-traject kan beginnen, bepalen we eerst of een minder intensief fertiliteitstraject je kinderwens in vervulling kan laten gaan. Dit kan ovulatie-inductie (OI) zijn. Dit is een behandeling waarbij met hormonen een eitje rijpt en eisprong (ovulatie) wordt opgewekt. Deze behandeling is vooral geschikt voor vrouwen die geen of zelden een eisprong hebben.
Kunstmatige inseminatie (IUI en KID)
Kunstmatige inseminatie (IUI) wordt idealiter voor een IVF- of ICSI-traject en na een onsuccesvolle ovulatie-inductie geprobeerd. Met IUI wordt sperma kunstmatig in de baarmoeder gebracht zo dicht mogelijk bij de eisprong. Het zaad wordt voorbij de barrière van de baarmoedermond gebracht om zo de kans op bevruchting te vergroten. Als je alleenstaand bent, in een lesbische relatie zit, of als je mannelijke partner onvruchtbaar is, kan donorzaad gebruikt worden. In dit geval is er sprake van een KID behandeling.
In vitro fertilisatie (IVF)
Heeft ovulatie-inductie en kunstmatige inseminatie (IUI) niet gewerkt, dan kan mogelijk IVF worden opgestart. Bij dit fertiliteitstraject wordt een vrouwelijke eicel met zo’n 100.000 mannelijke zaadcellen samengebracht in een schaaltje. Nij Linge werkt hiervoor samen met het IVF-laboratium in het Erasmus MC. De bevruchting van de eicel gaat dan vanzelf en wordt vastgesteld door een embryoloog. Een succesvol bevruchte eicel (embryo) kan X dagen later in de baarmoeder worden geplaatst. Voor een IVF behandeling bij alleenstaanden en lesbische stellen werken we samen met onze zusterkliniek Nij Barrahus in Friesland.
Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)
ICSI staat voor ‘intra-cytoplasmatische sperma injectie’. In principe vindt een ICSI behandeling op vrijwel dezelfde wijze plaats als een IVF behandeling, alleen het bevruchtingsmoment is anders. Bij ICSI wordt één zaadcel in één eicel gebracht. De bevruchting vindt bij deze behandeling dus direct plaats. Een embryo van goede kwaliteit kan X dagen later in de baarmoeder worden geplaatst. ICSI wordt voornamelijk gedaan als de kwaliteit van het zaad slecht is.
Behandelplan
Heb je de indicatie gekregen om een fertiliteitstraject in te gaan, zoals een IUI, IVF of ICSI traject, dan wordt er een behandelplan opgesteld samen met jullie behandelend arts. Het behandelplan is voor iedere vrouw weer anders en is echt maatwerk. Een verpleegkundige vertaalt het behandelplan in een behandelschema en zal verdere praktische uitleg geven.
Bij Nij Linge hechten we veel waarde aan persoonlijke aandacht, juiste informatievoorziening en begeleiding op maat.
Aanmelding en intake
Wil je graag weten of je in aanmerking komt voor een fertiliteitsbehandeling of wil je een second opinion?
Na je aanmelding neemt onze secretaresse contact met je op voor het inplannen van een afspraak. Een intake kan twee tot drie weken in onze kliniek plaatsvinden.
Grada van den Dool – Maasland
Fertiliteitsarts Nij Linge
Grada van den Dool – Maasland
Grada van den Dool-Maasland is als fertiliteitsarts het vaste gezicht van Nij Linge.
Na het gymnasium te hebben afgerond in Gorinchem studeerde Grada geneeskunde in Rotterdam. Eind jaren ’80 liep ze haar coschappen in het toenmalige Dijkzigtziekenhuis onder toezicht van Gerard Zeilmaker. Hij was enorm gepassioneerd over alles wat met fertiliteit te maken had. Dat virus heeft hij op ook op Grada overgebracht waarna ze na haar studie in 1990 direct is gestart als fertiliteitsarts.
Eind 2001 trad Grada in dienst van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Met een klein team is daar een zeer goed lopende fertiliteitspoli opgebouwd. Ook is er gestart met een zogenaamde afvalbegeleidingspoli.
Met de opkomst van internet sloop Dr. Google de spreekkamer binnen. Dit zorgde voor frustraties bij zowel patiënten als artsen. Voor patiënten was het moeilijk om het waar/onwaar van Google te kunnen onderscheiden. Om toch duidelijkheid te geven schreef Grada samen met een psycholoog het boek ‘Waar blijft de ooievaar?’
Sinds een paar jaar is Grada voorzitter van de VVF (Vereniging van Fertiliteitsartsen) met als voornaamste doel het opzetten van een opleiding en een kwaliteitsregister tot arts Voortplantingsgeneeskunde VVF/NVOG.
Tamara Hennekes
Fertiliteit assistente Nij Linge
Tamara Hennekes
Tamara Hennekes werkt als fertiliteit assistente bij Nij Linge. In 2002 heeft zij de MDGO-AG opleiding afgerond en was ondertussen al werkzaam bij de GG&GD Utrecht afd. Jeugdzorg.
Tussen 2003 en 2017 werkte Tamara op de polikliniek gynaecologie bij het Diakonessenhuis te Utrecht. In 2008 richtte zij zich daar op het vakgebied van de fertiliteit.
In 2009 rondde Tamara haar echografie opleiding af, gericht op het maken van gynaecologische echo’s.
Op de gynaecologie voelde ze zich al thuis, maar de fertiliteit is waar Tamara’s hart ligt. Zij wil in het emotionele traject dat patiënten volgen een professioneel en warm ankerpunt zijn.
Rachel Viveen
Fertiliteit assistente Nij Linge
Rachel Viveen
Ruim 25 jaar geleden behaalde Rachel haar doktersassistente diploma en begon ze op het laboratorium van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Na een korte carrière als laborante streek Rachel neer op het secretariaat van het ziekenhuis waar ze ruim 20 jaar gewerkt heeft. In deze rol heeft ze ook kennisgemaakt met Nij Linge.
Vanaf februari 2022 maakt Rachel onderdeel uit van het Nij Linge teams als fertiliteit assistente.
Caroline de Rie
Medisch secretaresse Nij Linge
Caroline de Rie
Caroline de Rie is medisch secretaresse bij Nij Linge. In 2018 rondde Caroline haar studie medisch secretaresse bij Schoevers af en is zij aansluitend gaan werken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op de klinische afdeling neurologie. Van 1993-2016 was Caroline al werkzaam bij Apotheek de Vijzel in Dordrecht, waar ze de gehele administratie beheerde. Zorg voor mensen is de grote passie van Caroline! Ze vindt het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen en vooral gehoord.
Annemieke Smit
Fertiliteit Verpleegkundige Nij Linge
Annemieke Smit
In februari 2022 is Annemieke Smit gestart als fertiliteitsverpleegkundige bij Nij Linge.
Na het behalen van haar diploma HBO verpleegkunde en een aantal jaar werken in het Albert Schweitzer ziekenhuis vervolgde Annemieke haar loopbaan als kerndocent voor de opleiding HBO verpleegkunde op de Hogeschool Rotterdam. Na vijf jaar gewerkt te hebben in het hoger gezondheidszorg onderwijs ging ze in 2015 met haar man op avontuur in het buitenland. Daar was Annemieke werkzaam in de wellness sector en voor het Nederlandse ambassade netwerk. Bij Nij Linge maakt ze haar “comeback” in de zorg. Ze heeft grote affiniteit met de fertiliteitsbranche. Ze gaat zich inzetten voor een persoonlijke en professionele behandeling van patiënten.
Arie Verhoeff
Gynaecoloog Nij Linge
Arie Verhoeff
Arie Verhoeff is gynaecoloog, subspecialist Voortplantingsgeneeskunde en tevens gespecialiseerd in het behandelen van vrouwen met diverse hormonale problemen, die in de verschillende fasen van het leven kunnen voorkomen. Arie werkte enige tijd als tropenarts en lange tijd als gynaecoloog in het Zuiderziekenhuis, later Maasstadziekenhuis in Rotterdam en promoveerde in 1985 tot doctor in de geneeskunde.
Hij heeft veel ervaring met behandeling op maat van onvruchtbaarheid (vrouw en man) met de nieuwste technieken, eventueel in samenwerking met buitenlandse klinieken. Zijn verdere interessegebieden betreffen menstruatiestoornissen, anticonceptie, hormoontherapie rond en na de overgang.
Ellen Kelder
Fertiliteit assistente Nij Linge
Ellen Kelder
Ellen Kelder is fertiliteitsassistente bij Nij Linge. Ellen is al ruim 30 jaar werkzaam in de medische wereld. Ze is begonnen als medisch analist. Deze rol heeft zij 15 jaar bekleed. Hierna heeft Ellen nog een aantal jaren gewerkt als doktersassistente bij een Arbo dienst. Vervolgens heeft ze 12,5 jaar gewerkt bij het Result laboratorium als medewerker trombosedienst en doseeradviseur. Sinds 2021 versterkt Ellen het team van Nij Linge.
Veelgestelde vragen
Antwoorden op onze veelgestelde vragen vind je hiernaast. Staat je antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op met ons op via:
Een fertiliteitstraject is één of meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen die van A tot Z worden uitgevoerd. Bij Nij Linge bieden we verschillende fertiliteitstrajecten aan. Bij ons kun je terecht voor ovulatie-inductie (OI), kunstmatige inseminatie (IUI en KID), IVF en ICSI.
Bijvoorbeeld een IVF-traject duurt in totaal, inclusief voor- en nabehandeling, zo’n twee maanden. Maar niet altijd ben je na één IVF behandeling (een of meerdere terugplaatsingen) zwanger. In dat geval kun je mogelijk nog meerdere pogingen doen om zwanger te raken met behulp van IVF. Tussen de IVF-pogingen moet minstens één maand zitten. Terugplaatsing kan vaak wel iedere maand plaatsvinden.
Wil je dat je zorgkosten voor een fertiliteitstraject volledig worden vergoed zonder dat je een eigen bijdrage moet betalen (excl. het verplichte eigen risico)? Lees dan hier welke polis we aanraden voor de hoogste vergoeding van de zorgkosten die je bij Nij Linge maakt.
Persoonlijke benadering
Wij streven ernaar dat alle cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.
Doeltreffend
Wij zijn gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.
Ruime ervaring
Al onze medewerkers zijn ervaren professionals en volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Veilig
Bij ons ben je verzekerd van de hoogste veiligheid en up-to-date zorg volgens de nieuwste normen.
Het ZKN keurmerk laat zien dat wij een gespecialiseerde kliniek zijn, die innovatieve en veilige zorg levert.
Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies