Auteur: acupuncturist Gilles Stoop

Met behulp van moderne technieken helpen deskundige artsen je bij je kinderwens. Gelukkig is er veel mogelijk en hun kennis, kunde en betrokkenheid is groot. Maar ondanks al deze inzet kun je behoefte hebben aan aanvullende hulp om je gezondheid en vruchtbare conditie te verbeteren. Alleen al omdat een vruchtbaarheidstraject fysiek en emotioneel zwaar is.

Daarnaast wil je graag ook zelf iets doen om je kansen te vergroten. Werken aan een gezonde leefstijl bijvoorbeeld. Dat klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk best lastig.

Een vruchtbaarheidsbehandeling heeft al zoveel impact op je lijf en je leven: afspraken, onderzoeken, behandelingen, medicatie en vooral ook de spanning. Dan is het vaak moeilijk om ook nog aan een betere leefstijl te werken.

Een goede mogelijkheid om je daarbij te helpen biedt acupunctuur; een traditionele en tegelijkertijd actuele geneeswijze die veel gebruikt wordt om vruchtbaarheidsbehandelingen te ondersteunen en je vruchtbare conditie te verbeteren.

Acupunctuur bij kinderwens

Acupunctuur kennen veel mensen als middel voor pijnbestrijding, waarvoor het bewezen effectief is. Maar het is veel breder inzetbaar, waaronder ook bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen. De WHO (World Health Organisation) publiceerde in 1979 een lijst van aandoeningen waarvoor acupunctuur als geneeswijze inzetbaar is. Verminderde vruchtbaarheid staat daar ook op. Inmiddels maken steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen gebruik van acupunctuur. Vaak naast de hulp vanuit de reguliere geneeskunde. Traditionele en moderne geneeswijzen kunnen elkaar zo heel goed aanvullen.

Acupunctuur voor vruchtbaarheid

Acupunctuur kan veel betekenen voor de vruchtbaarheid van vrouwen én mannen. Allereerst voor het reguleren van de menstruatiecyclus en het versterken van de energie van de gynaecologische organen. Daarnaast voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress. Ook het immuunsysteem is met behulp van acupunctuur te beïnvloeden. Acupunctuur kan helpen dit te kalmeren als er bijvoorbeeld risico is op een vijandige reactie van het immuunsysteem bij een zwangerschap.

Stress tijdens vruchtbaarheidstraject

Het is bijna onmogelijk om ontspannen te zijn tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. Het hele traject is spannend en je leeft voortdurend tussen hoop en vrees. Berucht zijn de wachtweken waarin je vaak afleiding probeert te zoeken maar toch gespannen blijft. De druk wordt nog groter als je bedenkt dat te veel spanning de vruchtbaarheid negatief kan beïnvloeden. Acupunctuur helpt je deze cirkel te doorbreken.

Ontspanning door acupunctuur

Stress verminderen heeft voor een acupuncturist de hoogste prioriteit bij alle patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Hoe dat werkt? Acupunctuur kan de hoeveelheid stresshormonen verlagen en de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine beïnvloeden. Hogere niveaus hiervan zorgen voor meer rust en een betere slaapkwaliteit. En als je ’s nachts beter slaapt, zit je overdag beter in je vel. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lijf en komt er ook meer rust in je hoofd. Daardoor heb je meer energie en kun je alle (in)spanning van een kinderwenstraject veel beter aan.

Emoties en kinderwens

Spanning tijdens een vruchtbaarheidstraject heeft alles te maken met de emoties rond je kinderwens. Deze emoties zijn zo sterk dat ze blokkades in je lichaam kunnen veroorzaken volgens de Chinese Geneeskunde die lichaam en geest als één geheel ziet. Wat doet je kinderwens met je en wat heb je nodig om je emoties ruimte en een plaats te geven? Behandeling met acupunctuur waarbij we ook deze vragen bespreken zorgt ervoor dat je energie weer beter kan stromen: een belangrijke voorwaarde voor je (vruchtbare) gezondheid volgens de Chinese Geneeskunde.

Acupunctuur bij IVF

Ondersteuning van een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF gebeurt vooral door bepaalde processen in je lichaam te helpen activeren en andere juist te kalmeren. Zo richt de behandeling zich in de eerste fase van het IVF-traject op een algehele gezonde conditie en optimale rijping van de eicellen. Daarna op de voorbereiding van de eicelpunctie en het herstel daarvan. Bij de terugplaatsing zetten we in op een zo goed mogelijke ontvangst. Dat betekent vooral de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies stimuleren en het immuunsysteem helpen reguleren. De behandeling bevordert rust (in de baarmoeder en in het algemeen) en vermindert baarmoedercontracties. Alles gericht op een optimale conditie voor een goede innesteling.

Tijdens alle fasen van de IVF-behandeling kan acupunctuur helpen om de bijwerkingen van de medicatie te verminderen en de werking daarvan juist te versterken.

Hulp bij gezonde leefstijl

Voor vruchtbaarheid is van oudsher veel aandacht binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. En het aanpassen van je leefstijl bij een kinderwens is voor vrouwen én mannen in veel Aziatische landen nog altijd heel gebruikelijk. Het is algemeen bekend dat overgewicht, alcohol, roken, te weinig slaap en stress een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Maar het kan best lastig zijn om zelf aan de slag te gaan om dit te verbeteren, zeker in een spannende periode rondom vruchtbaarheidsbehandelingen. Een acupuncturist kan je daarbij goed begeleiden en helpen om je algehele en vruchtbare conditie te verbeteren.

Acupunctuur en mannelijke (on) vruchtbaarheid

Ook bij mannelijke (on)vruchtbaarheid is acupunctuur goed inzetbaar. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen. Daarnaast is bij een kinderwens een gezonde leefstijl voor mannen even belangrijk als voor vrouwen. Acupunctuur helpt ook mannen bij het bereiken van een gezond gewicht, het verminderen van stress en stoppen met roken en eventuele andere gewoontes die een goede vruchtbaarheid in de weg staan.

Goede voorbereiding op vruchtbaarheidsbehandeling

Het is belangrijk om ongeveer 6 tot liefst 8 weken voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling te starten met acupunctuur. Deze tijd is nodig om te zorgen voor een goede basis(conditie).

Voor mannen met verminderde vruchtbaarheid wordt behandeling gedurende minimaal 3 maanden geadviseerd. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, ca. 70 tot 90 dagen.
Maar als behandeling vanaf deze termijn niet (meer) mogelijk is; enkele behandelingen vooraf kunnen al helpen om een verbetering van je vruchtbare conditie in gang te zetten.

Ondersteuning eerste fase zwangerschap

Als je eindelijk een positieve zwangerschapstest in handen hebt neemt de spanning vaak weer toe. Acupunctuur kan in de eerste spannende maanden van je zwangerschap zorgen voor ontspanning, rust, goede slaapkwaliteit, de juiste (hormoon)balans in je lichaam en het verminderen van het risico op een miskraam.

Hoe vind je een goede acupuncturist?

Check of je acupuncturist is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA. Acupuncturisten die daarbij zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. Het is ook goed om vooraf te kijken of de acupuncturist opleiding en ervaring heeft op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Meer informatie over acupunctuur

Klik hier voor meer informatie over acupunctuur.

 

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement