Graag geven wij je informatie over de wijziging in de vergoeding voor behandelingen met donorsperma (KID) die per 1 april 2020 van toepassing is.

Wat verandert er in de vergoeding van KID?

Per 1 april 2020 wordt KID bij alleenstaande vrouwen en lesbische paren zonder medische oorzaak voor onvruchtbaarheid, anders dan de afwezigheid van een mannelijke partner, niet langer vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Dit is besloten door de minister van VWS. De minister heeft besloten dat KID-behandelingen bij vrouwen zonder mannelijke partner vergoed worden vanuit een subsidieregeling.

Op welke manier gebeurt de administratieve afhandeling van de vergoeding?

Het ziekenhuis of de kliniek waar je behandeld wordt, regelt de administratieve afhandeling van de behandeling. Daar hoef je niets voor te doen.

Is van tevoren duidelijk op welke manier de vergoeding geregeld wordt?

Wanneer gedurende de onderzoeken of het behandeltraject blijkt dat er een medische oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid aanwezig is, anders dan de afwezigheid van een mannelijke partner, wordt de behandeling vergoed door de ziektekostenverzekering. Zonder medische oorzaak worden de onderzoeken en behandelingen vergoed vanuit de subsidieregeling.
Het kan echter ook zijn dat je onderzoeks- of behandelingstraject begint met vergoeding vanuit de subsidieregeling, maar dat gedurende het traject vergoeding gaat plaatsvinden vanuit de ziektekostenverzekering als er een medische oorzaak blijkt te zijn. Ook kan het zijn dat je voor 1-4-2020 behandeld werd met vergoeding vanuit de zorgverzekering en hierna in deze regeling terecht komt.

Wat moet je zelf betalen?

Iedereen die onderzoek en/of een behandeling ondergaat die door de ziektekostenverzekering wordt vergoed, spreekt eerst zijn/haar eigen risico aan. De hoogte van het eigen risico is tenminste € 385,- maar wisselt afhankelijk van het verzekeringspakket dat je hebt gekozen. Dit bedrag wordt ieder kalenderjaar eerst zelf betaald, voordat vergoeding door de ziektekostenverzekering plaats vindt. In de subsidieregeling is een eigen bijdrage opgenomen van € 192,50. Dit is een eenmalige eigen bijdrage, ook als de behandelingen vallen in meer dan één kalenderjaar.
Afhankelijk van hoe jouw traject verloopt, kan het gebeuren dat je zowel je eigen risico voor de zorgverzekering als de eigen bijdrage van € 192,50 moet betalen. Afhankelijk van het verloop van je onderzoeks- en behandeltraject zijn de extra kosten vergeleken met de huidige vergoedingswijze dus maximaal € 192,50.
Deze kosten staan los van de kosten van het donorsperma zelf.
Heb je aanvullende vragen? Neem gerust telefonisch of per email contact met ons op.

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement