Jaarlijks kun je wisselen van zorgverzekeraar. Informeer voorafgaand aan jouw keuze voor het nieuwe jaar hoe een verzekeraar omgaat met de vergoedingen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Sluit een zuivere restitutiepolis af om zeker te zijn van een zo hoog mogelijke vergoeding voor uw zorgkosten.
Basisverzekering en aanvullende pakketten
Het grootste deel van de vruchtbaarheidsbehandelingen wordt in Nederland vanuit de basisverzekering vergoed. Er zijn over het algemeen twee basisverzekeringen te onderscheiden: restitutiepolissen en naturapolissen. Er zijn ook nog enkele combinatiepolissen (een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis).
Naast de basisverzekering kunnen er extra zaken zijn opgenomen in de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Er zijn bijvoorbeeld enkele verzekeraars die uit een aanvullend pakket een vergoeding bieden voor een vierde of opvolgende IVF/ICSI behandeling.
Wat is het verschil tussen de polisvormen?
Bij een restitutiepolis bestaat vrije keuze voor een zorgverlener, geldt volledige vergoeding en zijn er geen beperkingen vanwege een zorgplafond (een maximum aantal te behandelen patiënten). Bij een naturapolis bestaat die vrije keuze niet en worden vergoedingen gemaximeerd (meestal op 75%) wanneer Nij Linge geen contract heeft met de betreffende verzekeraar. Ook kun je te maken krijgen met een zorgplafond waardoor het maximaal aantal te behandelen patiënten (verzekerd via de betreffende gecontracteerde verzekeraar) bereikt is.
Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).
Wij adviseren altijd om als patiënt een restitutiepolis af te sluiten zodat je een maximale vergoeding krijgt voor de behandelingen.
Neem voor een volledige informatievoorziening en advies contact op met jouw zorgverzekeraar.
Subsidieregeling Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID)
Per 1 april 2020 wordt KID bij alleenstaande vrouwen en lesbische paren zonder medische oorzaak voor onvruchtbaarheid (anders dan de afwezigheid van een mannelijke partner) niet langer vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Dit is besloten door de minister van VWS. De minister heeft besloten dat KID-behandelingen bij vrouwen zonder mannelijke partner vergoed worden vanuit een subsidieregeling. Lees hier meer over de subsidieregeling.
Tips!
- Vergelijk zorgverzekeringen op hun voorwaarden en vergoedingen, bijvoorbeeld via Independer of Zorgkiezer. Voor het gemak hebben wij de aanbieders en premies voor 2022 op een rijtje gezet (alle rechten en wijzigingen voorbehouden). Download het bestand hier.
- Houd het eigen risico voor de vrouw laag; bij de meeste zorgverzekeraars wordt het eigen risico bij de vrouw gedeclareerd.
- Wanneer je vragen stelt over vergoedingen aan de verzekeraar, zorg dat je de antwoorden schriftelijk ontvangt.
- Bekijk je vrije zorgkeuze; als er geen contracten zijn tussen ons en de zorgverzekeraar wordt je behandeling niet volledig vergoed wanneer je een naturapolis hebt. Bij een restitutiepolis maakt het niet dat Nij Linge geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Behandelingen worden dan volledig vergoed (exl. eigen risico).
- Kijk of jouw partner een andere verzekering kan nemen; je partner hoeft niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten als jij. Zo kan je partner alleen een basisverzekering nemen, maar kan jij ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Op die manier zorg je ervoor dat jij zoveel mogelijk vergoeding rondom je zwangerschap hebt, zonder dat de premie van je partner ook hoger wordt.