Is het voor jou en/of jouw partner lastig om op de natuurlijke manier zwanger te worden? Dat kan een hoop verdriet en frustratie met zich meebrengen, vooral als de kinderwens groot is. Gelukkig zijn er behandelingen die helpen om de kans op een zwangerschap te vergroten, bijvoorbeeld IVF, ICSI en IUI. Maar wat zijn de kosten van een IVF, ICSI en IUI behandeling? 

Kosten IVF behandeling

De kosten van een IVF behandeling kunnen per kliniek verschillen. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag tussen de € 5.000 en € 6.000. Dit bedrag omvat de kosten voor onder andere de consulten, bloedscreening, stimulatie, echo’s, punctie, IVF laboratorium kosten, terugplaatsing, en nazorg. Alle kosten voor een IVF behandeling kun je vinden in dit overzicht.

Kosten ICSI behandeling

De kosten voor een ICSI behandeling zijn ongeveer gelijk aan de kosten voor een IVF behandeling, dus ook hiervoor kun je uitgaan van een bedrag rond de € 5.000 en € 6.000. Alle kosten voor een ICSI behandeling kun je vinden in dit overzicht

Kosten IUI behandeling

De kosten van een IUI behandeling met of zonder stimulatie liggen bij Nij Linge rond de € 900. De exacte kosten kun je vinden in dit overzicht. Bovenop deze kosten komen de kosten van een eventuele spermadonor. Als je een vrouw bent die een IUI behandeling ondergaat zonder een mannelijke partner of zonder een medische indicatie, dan heb je recht op de subsidieregeling KID. Je krijgt dan maximaal 12 behandelingen per zwangerschap vergoed. Je dient wel één keer een eigen bijdrage van € 192,50 te betalen. Daarnaast betaal je ook zelf de kosten van het donorzaad. Nij Linge maakt gebruik van Deens donorzaad. De kosten hiervoor liggen tussen de € 600 en € 1.000 per rietje. Ook komen hier nog verzendkosten overheen.

Wachttijden voor een IVF of ICSI behandeling

Bij veel klinieken zijn er lange wachttijden voor een IVF of ICSI behandeling. 3 à 4 maanden wachttijd is bij veel klinieken normaal. Bij Nij Linge werken we niet met wachttijden voor een IVF en ICSI behandeling en de terugplaatsing. Het enige waar we bij de terugplaatsing rekening mee moeten houden, is de start van je cyclus. Ook hanteren we een korte wachttijd van 2 tot 3 weken voor je eerste bezoek aan ons. Dit doen we bewust: voorafgaand aan het gesprek geven we je de tijd om de benodigde medische gegevens op te vragen en een verwijsbrief te regelen. 

We werken met een klein team van specialisten die korte lijnen met elkaar en met de samenwerkende partners hebben. Daarnaast zijn we een zelfstandig behandelcentrum dat zich uitsluitend focust op de zorg rondom een kinderwens. Zo kunnen we de zorg goed plannen, zonder lange wachttijden. Dit zorgt ervoor dat een IVF of ICSI behandeling van start tot zwangerschapstest bij Nij Linge slechts 4 tot 6 weken duurt. 

Wordt IVF vergoed?

Als je onder behandeling bent bij een gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je vanuit de basisverzekering IVF en ICSI behandelingen vergoed. Nij Linge heeft echter geen contracten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat je zelf eerst de hele rekening moet betalen. Vervolgens kun je de rekening declareren. Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. Er zijn drie basisverzekeringen: restitutiepolis, naturapolis en combinatiepolis.

 • Heb je een restitutiepolis, dan krijg je normaal gesproken 100% van de kosten vergoed. 
 • Een naturapolis vergoedt tussen de 65% en 85% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. 
 • Bij een combinatiepolis ligt de vergoeding (op basis van restitutie) tussen de 50% en 100% van het afgesproken tarief, afhankelijk van de zorgvorm.

Eigen risico

In Nederland kennen we het eigen risico van de basisverzekering. Dit moet je betalen als je zorgkosten maakt. Het wettelijk eigen risico ligt op € 385. Begin je een IVF, ICSI of IUI behandeling, dan moet je je eigen risico betalen. De kosten die je verder maakt, worden (deels) vergoed.

Je kan er ook voor kiezen om het eigen risico te verhogen. In dat geval krijg je korting op je premie. In het geval van een te verwachten vruchtbaarheidsbehandeling, adviseren wij dit echter niet te doen. Je krijgt dan al te maken krijgt met hogere zorgkosten. 

Verzekeringsmogelijkheden

Besluit je een IVF of ICSI behandeling te doen, dan kun je gelukkig rekenen op goede verzekeringsmogelijkheden. Zo worden de eerste drie behandelingen voor een groot deel of volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Tenminste, als je niet ouder dan 42 jaar bent en je een medische reden heeft. Voorbeelden van medische redenen:

 • Als je niet goed werkende eileiders hebt; 
 • Als je aan (ernstige) endometriose lijdt;
 • Als je een niet te herstellen sterilisatie heeft ondergaan;
 • Als je onverklaarbaar onvruchtbaar bent;
 • Als het zaad van de man van verminderde kwaliteit is.

Aanvullende verzekeringsmogelijkheden

Zoals we hiervoor vertelden, krijg je gedeeltelijke of volledige vergoeding voor drie IVF en ICSI behandelingen uit de basisverzekering. Wil je meer behandelingen? Dan kun je een aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering afsluiten. Bij sommige zorgverzekeraars wordt dan de vierde (en soms zelfs de vijfde) IVF of ICSI behandeling vergoed. Het is dus wel handig om te onderzoeken welke zorgverzekeraar welke (aanvullende) vergoedingen aanbiedt voor een volgend kalenderjaar. Je kunt overwegen om over te stappen als je een fertiliteitstraject in wilt gaan.

Aftrekpost Belastingdienst

Maak je medische kosten, maar worden deze helemaal niet vergoed door jouw zorgverzekeraar? Dan is het goed om te weten dat je deze kosten kunt aftrekken bij de Belastingdienst. Je kunt deze kosten aangeven als bijzondere ziektekosten. Hier zitten wel voorwaarden aan, zoals:

 • een maximum inkomen;
 • drempelbedrag;
 • leeftijd van de vrouw. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost;
 • aantal embryo terugplaatsingen in combinatie met leeftijd. Voor vrouwen jonger dan 38 jaar waar meer dan 1 embryo per poging teruggeplaatst werd, zijn de kosten voor de eerste twee behandelingen niet aftrekbaar.

Wordt IUI vergoed?

De kosten van een IUI behandeling (kunstmatige inseminatie) wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van een eventuele spermadonor en sommige medicijnen vallen buiten de basisverzekering. Om de IUI behandeling vergoed te kunnen krijgen, zijn er een paar voorwaarden:

 • Je bent niet ouder dan 42 jaar oud;
 • Een arts heeft een verwijzing afgegeven;
 • Een arts kijkt hoeveel behandelingen je nodig hebt. Dit aantal wordt vergoed.

Kosten sperma in het buitenland

Nij Linge maakt niet gebruik van Nederlandse spermabanken, maar van de Deense spermabanken Cryos en ESB. De kosten van sperma van een buitenlandse zaaddonor liggen hoger dan een Nederlandse zaaddonor en worden niet vergoed: je betaalt rond de € 600 tot € 1.000 per rietje. Ook betaal je dan kosten voor de verzending.

Veelgestelde vragen

Wat kost een IVF behandeling?

Over het algemeen kost een losse IVF behandeling rond de € 1.500 en € 3.000. De eerste drie worden doorgaans (deels) vergoed. Bij Nij Linge betaal je voor de consulten, behandelingen, nazorg en overige kosten zoals echo’s en hormonen. Alle IVF kosten kun je vinden in dit overzicht.

Wat kost IVF in Nederland?

De kosten van een IVF-traject kan per kliniek verschillen. Je kunt uitgaan van een totaalbedrag tussen de € 5.000 en € 6.000. Je betaalt voor consulten, behandelingen, nazorg en overige kosten zoals echo’s en hormonen. De eerste drie IVF behandelingen worden doorgaans (deels) vergoed vanuit je basisverzekering.

Wat kost IVF als je het zelf moet betalen?

Een IVF-traject kost tussen de € 5.000 en € 6.000. Je betaalt voor consulten, behandelingen, nazorg en overige kosten zoals echo’s en hormonen. Een losse IVF behandeling kost € 1.500 – € 3.000. Alle IVF kosten kun je vinden in dit overzicht.

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement