Bij Nij Linge kun je terecht voor het laten invriezen van jouw eicellen (eicelvitrificatie). De eicellen kunnen op een later moment ontdooid en gebruikt worden tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling.
Meld je aanGa snel naar:
wat is het? | hoe werkt het? | succeskansen | kosten | aanmelden | meer info
Veelgestelde vragen
Antwoorden op onze veelgestelde vragen vind je hiernaast. Staat je antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op met ons op via:
Het laten invriezen van je eicellen is een uitkomst om op latere leeftijd te proberen alsnog met je eigen eicellen in verwachting te raken. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico’s een zwangerschap met zich meebrengt en hoe kleiner de kans is dat een zwangerschap natuurlijk zal ontstaan. In verwachting raken zonder medische behandeling of op jongere leeftijd brengt minder gezondheidsrisico’s met zich mee. Na je 35e levensjaar neemt je eicelkwaliteit sterk af en vanaf je 42e levensjaar is de kans op zwanger te worden met je eigen eicellen erg klein.
Het invriezen van eicellen is een impactvolle procedure. Het spuiten van hormonen en het ondergaan van de follikelpunctie is voor sommige vrouwen een pijnlijke aangelegenheid. Daarbij geldt dat wanneer je je eicellen laat invriezen om een medische redenen zorgverzekeraars veelal hier nog een vergoeding voor bieden. Wanneer er geen medische indicatie is om de eicellen te laten invriezen en het dus puur gaat om een wens of sociale reden dan komen de kosten voor je eigen rekening.
Belangrijke redenen dus al op wat jongere leeftijd na te gaan denken over je toekomstige kinderwens. Op een natuurlijke manier proberen zwanger te raken op een wat jongere leeftijd biedt nog steeds de meeste kansen op succes.
Wij bieden de behandeling eicellen invriezen aan tot en met de leeftijd van 38 jaar.
Na de leeftijd van 38 jaar neemt de eicelkwaliteit significant snel af en is eicelvitrificatie geen kansrijke optie meer.
Wanneer je om sociale redenen je eicellen wil laten invriezen komen de kosten voor je eigen rekening. De kosten liggen rond de 5.000 euro. Dat zijn gemiddelde kosten voor de behandeling, inclusief medicatie.
Voor de kosten van de behandeling wordt een deel van een IVF behandeling in rekening gebracht en kosten voor opslag van de eicellen. Afhankelijk of er sprake is van een sociale of medische indicatie vindt hier wel of geen vergoeding plaats door de zorgverzekeraar. Je komt alleen voor vergoeding van de zorgverzekeraar als er een medische reden is om je eicellen te laten invriezen. De zorgverzekeraar bepaalt of je uiteindelijk officieel voor vergoeding in aanmerking komt.
Voor het bewaren van de eicellen sluit je een bewaarovereenkomst af. De jaarlijkse kosten voor het bewaren van de eicellen zijn terug te vinden op onze tarievenlijst.
De kosten voor het invriezen van eicellen krijg je vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat de behandeling in veel gevallen plaatsvindt onder sociale indicatie.
In enkele gevallen worden de kosten (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kan alleen met een medische indicatie, en de zorgverzekeraar bepaalt dit.
De opties voor betaling in termijnen kun je navragen bij de zorgadministratie. Zie hier de contactgegevens.
Per ingevroren eicel is de kans tussen de 5% en 9% dat er een zwangerschap uit voortkomt. Dit is een vergelijkbare kans op zwangerschap als wanneer je IVF met verse eicellen zou ondergaan.
Wel betekenen deze cijfers dat je zo rond de 20 eicellen zou willen oogsten bij de follikelpunctie om ook een goed aantal eicellen te kunnen invriezen voor een toekomstige ICSI behandeling. Er zouden meerdere IVF rondes nodig kunnen zijn om tot een voldoende aantal in te vriezen eicellen te komen. Hoe ouder je bent, hoe meer eicellen er nodig zijn tot een redelijke kans op zwangerschap.
Het invriezen van je eicellen biedt dus een kans op een zwangerschap, maar zeker geen garantie.
Voor het bewaren van de eicellen wordt er een bewaarovereenkomst opgesteld. In principe worden de eicellen voor 5 jaar ingevroren. Na afloop van deze 5 jaar nemen we contact met je op of je de eicellen wil gaan gebruiken of nog langer ingevroren wil laten. Er zit geen limiet aan het bewaren van de eicellen maar de vraag is natuurlijk wel tot wanneer je ze kan gebruiken. In Nederland mag een embryo worden teruggeplaatst tot een vrouw de 50 jarige leeftijd bereikt.
Ja, als je een spiraal hebt, mag deze inblijven. Ongeacht of dit een koperspiraal of een Mirena spiraal is.
Roken beïnvloedt je eicelkwaliteit negatief. Daarom vinden we het belangrijk dat je een aantal maanden voor de behandeling gestopt bent met roken.
Voorbeelden van medische indicaties zijn:
- Je hebt kanker en moet hiervoor een behandeling ondergaan. Als bij die behandeling je eicellen beschadigd kunnen raken, is het verstandig om je eicellen te laten invriezen.
- Je hebt een verhoogd risico om vervroegd in de overgang te raken. Je hebt vaak een verhoogd risico als is gebleken dat meerdere familieleden vervroegd in de overgang waren. Als je dit risico hebt, wil je tijdig je eicellen veilig stellen.
Het grootste deel van de behandeling eicellen invriezen is hetzelfde als die van een IVF. Bij de behandeling eicellen invriezen eindigt de behandeling na de dag van de follikel punctie.
Bij de behandeling IVF gaat het traject verder in het laboratorium, omdat de eicellen dan gelijk samengebracht worden met zaadcellen. Ontstane embryo’s worden ingevroren en er vindt vaak een zogenaamde “verse” terugplaatsing plaats. Lees hier meer over IVF.
Persoonlijke benadering
Wij streven ernaar dat alle cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.
Doeltreffend
Wij zijn gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.
Ruime ervaring
Al onze medewerkers zijn ervaren professionals en volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Veilig
Bij ons ben je verzekerd van de hoogste veiligheid en up-to-date zorg volgens de nieuwste normen.