Bij Nij Linge kun je terecht voor kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID of IUI-d). Hoe werkt het? Voor wie kan deze vorm van inseminatie een optie zijn? Je leest het op deze pagina.
Meld je aanGa snel naar:
wat is het? | voor wie? | hoe werkt het? | succeskansen | kosten | meer informatie
Veelgestelde vragen
Antwoorden op onze veelgestelde vragen vind je hiernaast. Staat je antwoord er niet tussen? Neem gerust contact op met ons op via:
Kunstmatige inseminatie (IUI) is de meest voorkomende behandeling bij het gebruik van donorsperma. Zo’n IUI behandeling met donorsperma heet een KID behandeling (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma). Met behulp van een dunne katheter wordt sperma voorbij de baarmoedermond in de baarmoeder ingebracht rondom de eisprong, waarna een kans op zwangerschap ontstaat.
Je kunt vaak binnen drie weken terecht voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek start de arts een OFO. Je krijgt een tweede gesprek binnen een aantal weken. Dan zijn de resultaten van het OFO bekend. Soms blijkt tijdens het tweede gesprek dat er vervolgonderzoek nodig is. Maar gelukkig hoor je meestal tijdens het tweede gesprek al of je wel of geen groen licht krijgt voor KID behandeling.
Als je tijdens het eerste of tweede gesprek een verwijzing naar een andere specialist krijgt, zijn we afhankelijk van de wachttijd en uitkomsten van je bezoek aan deze specialist alvorens we je opnieuw kunnen zien.
Met behulp van urinetesten stel je het moment van de eisprong vast, waarna we de inseminatie inplannen. In principe wordt geen gebruikgemaakt van hormonen. De behandeling vindt vaak in de natuurlijke cyclus plaats.
We plannen je zo’n 24 uur na je LH piek in voor inseminatie. Soms plannen we je eerder in. We bespreken de inplanning altijd met je, per e-mail of telefoon.
Twee weken na de inseminatie kun je een zwangerschapstest doen. De uitslag horen we graag van je. Als je zwanger bent, plannen we een vroege zwangerschapsecho. Als je uitslag negatief is, horen we graag of je weer behandeling wil of even een pauze inlast.
De kans op zwangerschap verschilt per vrouw. De kans wordt het meest beïnvloed door leeftijd. De kans op zwangerschap is met 25% per poging het best rond 25 jaar oud. Tussen de 30-39 jaar is deze zo’n 8-15%. Boven de 40 jaar daalt deze naar minder dan 5% kans per behandeling.
De inseminatie zelf is doorgaans een makkelijke en pijnvrije ingreep. Het inbrengen van een speculum waarna je baarmoedermond in beeld gebracht wordt, kan wel gevoelig zijn. Van het opvoeren van een dun slangetje en vervolgens inbrengen van het sperma zul je niets of nauwelijks iets voelen.
Er zijn geen dingen die je speciaal kunt doen na de inseminatie, of juist moet laten om je zwangerschapskansen beter te maken. Wel verwachten we dat je een gezonde leefstijl blijft aanhouden. Twee weken na de KID behandeling mag je een zwangerschapstest doen.
Bij Nij Linge voeren we alleen KID behandelingen uit met donorsperma van de twee donorbanken ESB en Cryos. Als je een eigen donor hebt, kun je wel voor KID behandeling terecht in onze zusterkliniek Nij Geertgen in Noord-Brabant of Nij Barrahûs in Friesland.
Persoonlijke benadering
Wij streven ernaar dat alle cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.
Doeltreffend
Wij zijn gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.
Ruime ervaring
Al onze medewerkers zijn ervaren professionals en volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Veilig
Bij ons ben je verzekerd van de hoogste veiligheid en up-to-date zorg volgens de nieuwste normen.