Iedereen die in Nij Linge komt , krijgt allereerst te maken met preconceptiezorg. Preconceptiezorg is het geheel aan voorlichting en maatregelen dat in verband met de gezondheid van moeder en kind rond de conceptie genomen kan of moet worden. Een voorbeeld is het advies aan vrouwen om vanaf tenminste 4 weken voor de conceptie tot minimaal 8 weken daarna foliumzuur te gebruiken. Hiermee wordt een aanzienlijk deel van de open ruggetjes en enkele andere aangeboren afwijkingen voorkomen.
De focus ligt enerzijds op preventieve maatregelen die leiden tot een betere zwangerschapsuitkomst. Anderzijds op voorlichting ten behoeve van geïnformeerde reproductieve keuzes voor paren met een kinderwens.
Deze zorg is globaal te verdelen in een medische component en het leefstijl gebied. Bij het medische deel kun je denken aan erfelijke aandoeningen binnen de familie en de kans dat het nog ongeboren kind daar iets van meekrijgt. Maar ook kunnen de gevolgen van bepaalde medicatie worden nagegaan. Zo kan het zijn dat bepaalde medicatie moet worden omgezet, in overleg met de voorschrijvend arts.
Op het gebied van leefstijl valt veel te winnen. Al drie maanden voor de bevruchting beginnen eicellen en zaadcellen zich te ontwikkelen. Ze zijn dan al gevoelig voor invloeden van buitenaf. Maar, een echt gezonde leefstijl heeft bijna niemand. Wel leeft de een wat gezonder dan de ander, maar vrijwel iedereen kan wat aanpassing gebruiken. Het meeste succes hebben veranderingen die goed binnen je eigen leefstijl passen. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je voortaan op de fiets naar je werk gaat. Dit lijkt een makkelijke aanpassing, maar waarom heb je dat dan al niet gedaan?
Leefstijlverandering is moeilijk. Daarom heeft Nij Linge een netwerk van hulpverleners op het gebied van voeding/vitaminen/supplementen, sport/bewegen, emoties/mindset, seks en roken/alcohol/drugs. Tijdens het gesprek met de arts wordt hier uitgebreid op ingegaan. Een verbeterde leefstijl geeft hogere zwangerschapskansen, helaas geen garantie op een zwangerschap.