Als zwanger worden niet vanzelf gaat, kan dat erg lastig zijn. Vooral als je een grote kinderwens hebt. Gelukkig biedt Nij Linge verschillende behandelingen om de kansen op een zwangerschap te vergroten. Eén van die behandelingen is ovulatie-inductie.
Wat is een ovulatie-inductie behandeling?
Ovulatie-inductie is een behandeling waarbij met medicijnen een ovulatie (eisprong) wordt opgewekt. Deze behandeling wordt toegepast bij vrouwen die zelf geen of een heel onregelmatige eisprong hebben. Zonder eisprong is er geen kans op zwangerschap, omdat er dan immers geen eitje is om te bevruchten. Voor vrouwen met een afwijkende eisprong is het mogelijk om medicijnen te gebruiken die een eisprong opwekken. Dit heet ook wel ovulatie-inductie.
Wanneer ovulatie-inductie?
Ovulatie-inductie is bedoeld voor vrouwen met bijvoorbeeld:
- PCOS. Dit houdt in dat de hormoonhuishouding verstoord is. Vaak is er dan te veel van het hormoon LH en/of testosteron aanwezig. Daardoor vindt er heel onregelmatig een eisprong plaats, of zelfs helemaal niet.
- Een normale hormoonhuishouding, maar geen of bijna geen eisprong.
- Lage waardes van de hormonen LH en FSH.
Wie komt in aanmerking voor ovulatie-inductie?
Heb je last van een onregelmatige of zelfs geen eisprong door een cyclusstoornis? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor ovulatie-inductie. Indicatie voor ovulatie-inductie kun je alleen krijgen als je een intake hebt gehad waaruit dit is gebleken.
Nij Linge behandelt vrouwen en/of stellen tot de leeftijd van 45 jaar. De zorgverzekeraars vergoeden een deel of geheel van een ovulatie-inductie behandeling tot en met 42 jaar. Mocht je 43 of 44 jaar oud zijn of worden tijdens behandeling, dan betekent dit dat de kosten helemaal voor eigen rekening zijn.
Cyclus onderzoek
Als je bij ons op intake komt, wordt uitgebreid onderzoek uitgevoerd door een van onze artsen. De arts onderzoekt wat de oorzaak is van het uitblijven van een eisprong en welke hormoonwaarden te hoog of te laag zijn. Ook wordt er een echo gedaan om de baarmoeder en eierstokken te bekijken.
Is er sprake van over- of ondergewicht, dan is het vaak zinvol om daar eerst verandering in te brengen. Voor veel vrouwen wordt de cyclus regelmatig(er) als er een gezond gewicht bereikt wordt.
De behandeling (het verloop)
Krijg je medicatie om een eisprong op te wekken, dan bestaat de medicatie uit hormonen in de vorm van injecties of tabletten. Door de arts wordt bepaald welke soort medicatie je nodig hebt. De injecties en tabletten stimuleren dat er een eitje rijpt en er een eisprong plaatsvindt.
Behandeling met tabletten
Ovulatie-inductie op basis van tabletten start doorgaans op de derde dag van je menstruatie en dus de derde dag van je cyclus. Soms start je op de vijfde dag van je cyclus. Vijf dagen lang slik je de voorgeschreven dosering. Het doel van dit medicijn is dat er een follikel groeit/ eitje rijpt en dat de ovulatie eerder in de cyclus plaatsvindt en de regelmaat van de menstruaties verbetert. Idealiter duurt de menstruatiecyclus niet langer dan 35 dagen.
Met echo’s wordt gecontroleerd of en hoe de behandeling aanslaat. Als de medicijnen niet direct werken, kan de dosering in een volgende cyclus worden opgehoogd. Slaan de medicijnen te goed aan en rijpen er meerdere/ te veel eicellen, dan kan de dosering een volgende cyclus naar beneden worden bijgesteld.
Behandeling met injecties
Een behandeling met injecties wordt pas gedaan als een behandeling met tabletten geen effect heeft gehad. Bij deze behandeling spuit je zelf dagelijks, gedurende een aantal dagen, het FSH-hormoon en één keer het HCG-hormoon. Tijdens de behandeling zullen er verschillende echo controles plaatsvinden.
Als de medicijnen niet direct werken, kan de dosering in dezelfde en volgende cyclus worden opgehoogd. Slaan de medicijnen te goed aan en rijpen er meerdere/ te veel eicellen, dan kan de dosering in dezelfde en volgende cyclus naar beneden worden bijgesteld.
Monitoring en uitleg
Met echo’s bekijkt de arts of er een follikel groeit en hoe snel. Naarmate een follikel groter en dominant wordt, kunnen LH-testen op een gegeven moment (extra) duidelijkheid geven over een te verwachten eisprong. Kort na een LH-piek springt het eitje uit de dominante follikel.

Je krijgt van onze verpleegkundigen naar behoefte uitleg over je behandelschema, de cyclus en ovulatie die daarin plaatsvindt na inductie. Daarnaast geeft de arts advies over het timen van gemeenschap op basis van de te verwachten ovulatie.
Nazorg
Tijdens en na de behandeling kun je met vragen altijd terecht bij je behandelend arts. Ook als jij en/of je partner het emotioneel zwaar heeft, kun je altijd je verhaal doen. De arts kan advies geven of verwachtingen bijstellen. Uiteindelijk kan de arts kijken of het wijs is om een psycholoog in te schakelen. Zorg ook dat er altijd iemand in je nabije omgeving is die weet waar jij/jullie doorheen gaan. Praten over je ervaringen en teleurstellingen werkt het beste om te verwerken wat je doormaakt.
Slagingskansen ovulatie-inductie
De slagingskansen per ovulatie-inductie behandeling variëren per vrouw. Het gemiddelde per maand ligt tussen de 10 procent en 20 procent. Dit zijn in principe dezelfde kansen als bij een stel zonder cyclusstoornis. Het is het dus zeker waard om de ovulatie-inductie behandelingen te proberen als de arts hier een indicatie voor geeft.
Bijwerkingen en risico’s
De ovulatie-inductie behandelingen kunnen bijwerkingen met zich meebrengen. Uiteraard worden deze risico’s voor de behandeling uitvoerig met jou/jullie besproken. Mogelijke bijwerkingen van de hormoonbehandeling zijn bijvoorbeeld:
- Haaruitval
- Tijdelijke cysten in de eierstokken
- Opvliegers
- Nachtzweten
- Hoofdpijn
- Moeheid
- Stemmingswisseling
- Stoornissen in de gezichtsscherpte
- Duizeligheid
Tijdens de behandeling controleert de arts regelmatig de eicelrijping door middel van een echo. Op deze manier kunnen eventuele risico’s tijdig beperkt worden, zoals overstimulatie. Als er door de behandeling te veel eiblaasjes ontstaan, kan het zijn dat de arts je adviseert om een zwangerschap die maand te voorkomen. Door overstimulatie kan het risico op een meerlingzwangerschap toenemen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid en de gezondheid van je meerling.