Het Oriënterend Fertiliteitsonderzoek heeft als doel om een diagnose te stellen waarom een zwangerschap uitblijft en een plan van aanpak te maken voor verdere behandeling.

Doorverwijzing door de huisarts

Ongeveer 15% van de Nederlandse paren bezoekt na enig moment een huisarts wanneer een zwangerschap uitblijft. Verwijzing naar een specialist vanwege het uitblijven van een zwangerschap wordt meestal door de huisarts afgegeven, wanneer één jaar onbeschermd seksueel contact niet tot een zwangerschap heeft geleid.
Bij het Oriënterend Fertiliteit Onderzoek (OFO) worden een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht, zoals de eigenschappen van het sperma en het optreden van de eisprong.
De oorzaak kan bij de vrouw of de man, of bij allebei liggen; die drie mogelijkheden komen ongeveer even vaak voor. Bij circa 25% van de paren wordt ondanks een volledig onderzoek geen duidelijke reden voor het uitblijven van een zwangerschap gevonden. Dit noemen we onbegrepen subfertiliteit.

Hoe groot is de kans op een spontane zwangerschap?

Als mensen tot kinderen besluiten en ze hebben regelmatig onbeschermd seksueel contact, waarbij de vrouw een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen heeft, dan is de kans op zwangerschap binnen 1 jaar ongeveer 80% procent. In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap in de eerste jaren ongeveer 15 tot 25 procent. De kans is het grootst bij seksueel contact op de dagen voorafgaande aan de eisprong. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus is dit 14-16 dagen voor de te verwachten menstruatiedatum. Deze kans op zwangerschap wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd en het langer uitblijven van een zwangerschap.
In Nederland heeft 1 op de 10 paren, die een kind willen, problemen met de vruchtbaarheid. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos.

De onderdelen van het Oriënterend Fertiliteit Onderzoek

  • Anamnese (ziektegeschiedenis) van de vrouw én de man
  • Echoscopie
  • Vaststellen van de eisprong
  • Onderzoek van het bloed
  • Onderzoek van het sperma
  • Afhankelijk van de resultaten: onderzoek naar de doorgankelijkheid van de eileiders

Samen proberen wij jullie droom te verwezenlijken.

Meld je aan

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement