Intra-uteriene inseminatie is de medische term om zaad ofwel sperma in de baarmoeder te brengen, afgekort als IUI. Opgewerkt zaad wordt direct in de baarmoeder gebracht vlak voor of tijdens de eisprong. Het zaad wordt kunstmatig voorbij de barrière van de baarmoedermond gebracht om zo de kans op bevruchting te verbeteren. Dit werkt alleen als het zaad in vrij korte tijd het net vrijgekomen eitje kan vinden. Zaadcellen kunnen wel een paar dagen overleven in het slijm bij de baarmoedermond, maar niet in de baarmoeder of eileiders.
Voor IUI werken we samen met Result Laboratorium. Voor het vervoer van het sperma zorgt Nij Linge.

Wachttijd IUI

We krijgen regelmatig de vraag wat de wachttijd is van fertiliteitsbehandeling in onze kliniek, bijvoorbeeld voor IUI. Lees hier meer over onze wachttijden op dit moment.

Wat zijn redenen om IUI te doen?

  • Het uitblijven van een zwangerschap zonder gevonden oorzaak, onbegrepen subfertiliteit.
  • Geen zwangerschap na ovulatie-inductie.
  • Herhaalde verminderde zaadcelkwaliteit.
  • Seksuele problematiek.

Hoe gaat IUI in zijn werk?

Afhankelijk van de reden voor de IUI behandeling wordt er wel of niet gebruik gemaakt van medicatie.

Als er sprake is van seksuele problematiek of een verminderde zaadcelkwaliteit, dan voegt extra medicatie niet zoveel toe. De IUI zelf is dan de behandeling. De timing is wel belangrijk. Dit kan op twee manieren. De ene manier is door middel van ovulatietesten. Als de test positief is, wordt de volgende dag de IUI gedaan.

De andere manier is met behulp van een echo en een injectie (Pregnyl of Ovitrelle). Met de echo kun je controleren of de eicel rijp genoeg is: hoe groter het eiblaasje, des te rijper de eicel. Soms is een extra echo nodig als het eiblaasje nog niet goot genoeg is. Ongeveer 36-40 uur na de injectie wordt de IUI gepland.

Bij een onbegrepen oorzaak of wanneer er geen zwangerschap is na Ovulatie Inductie (OI) wordt medicatie (Clomid of FSH) gebruikt. Deze medicatie zorgt ervoor dat de eicel mooi rijpt, maar er kunnen ook twee eicellen ontstaan. De kans op een zwangerschap wordt dan iets groter. Met hulp van echo’s wordt gecontroleerd hoeveel eicellen er groeien en wanneer de eicel(len) rijp genoeg zijn. Dan wordt de timing-injectie (Pregnyl of Ovitrelle) afgesproken en de IUI ingepland.

Op de dag van de IUI wordt gebruik gemaakt van vers sperma. In de kliniek is een speciale herenkamer. Het sperma wordt direct naar het laboratorium gebracht. Daar wordt het sperma dusdanig bewerkt dat de goede zaadcellen geselecteerd worden en de slechte eruit gehaald worden. Dit bewerken duurt ongeveer een tot anderhalf uur. Vervolgens wordt het naar de kliniek teruggebracht.

De arts of verpleegkundige zal de inseminatie uitvoeren. Het sperma zit in een spuitje, waarop een slangetje wordt gezet. Daarna wordt de spreider ingebracht, zodat de baarmoederhals goed in beeld is. Het slangetje wordt via de baarmoederhals in de baarmoeder gebracht. Tenslotte wordt het spuitje langzaam leeg gespoten en zwemmen de zaadcellen direct naar de eicel. Twee weken na de IUI kun je een zwangerschapstest doen.

Samen proberen wij jullie droom te verwezenlijken.

Meld je aan

Persoonlijke benadering

Nij Linge is een centrum waar cliënten zich prettig voelen en gehoord worden.

Veilig

Bij Nij Linge zit je goed; in ons centrum werken wij veilig en volgens de laatste normen.

Doeltreffend

Nij Linge is gespecialiseerd in alle vormen van fertiliteitsbehandelingen.

Ruime ervaring

Al onze medewerkers zijn goed geschoold, ervaren en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met het ZKN Keurmerk voldoen wij aan alle eisen voor kwaliteitsmanagement.

Nij Linge is in bezit van de Freya Pluim. Hiermee voldoen we aan de kwaliteitscriteria die door Freya zijn opgesteld.

Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees ons privacy statement